Usikret lånefinansiering

Av og til havner en bedrift i økonomisk utfordrende situasjoner og da er som regel de beste rådene også de dyreste. I laksebransjen kan det fra tid til annen svinge og mange bedrifter vil da ha behov for å få inn frisk kapital. Ikke alltid er banker og investorer like villige til å skyte inn penger i driften og da må bedriftene tenke alternativt – selv om det koster. Det kan nemlig bli enda mer kostbart å la være å investere!

Når bankene har lukket dørene og investorene sitter på gjerdet er tidene uten tvil vanskelige, og dette gjelder spesielt hvis man har bruk for penger. Lån uten sikkerhet kan da være eneste muligheten igjen, men som bedrift må man da være veldig forsiktige, og spesielt gjelder dette størrelsen på lånet. Usikrede lån er som kjent betydelig mer kostbare å betale tilbake enn lån på motsatt side er sikre og det er helt naturlig hvis man bare tenker litt over det. En bank som låner ut penger vil alltid sikre pengene sine best mulig og dette foregår som regel ved at din bedrift må tilby en sikkerhet for lånet. Når banken ikke finner slik sikkerhet eller bedriften ikke kan tilby det vil banken som regel stille seg skeptisk til å låne ut mer penger.

Det usikrede alternativet, på den andre siden, krever ikke sikkerhet, men vil da sikre seg på en annen måte – nemlig å tjene adskillig mer på tilbakebetalingen ved å kreve høyere renter. Da må bedriften gjøre en vurdering på om et slikt lån faktisk er verdt risikoen eller ikke. Det er ikke enkelt å drive bedrift i dag og i løpet av det siste året har for eksempel nyetablerte selskaper på børsen opplevd et svært tungt år og mange har faktisk hatt en nedgang på godt over 90%. Da sier det seg selv at tidene er vanskelige.